Lezingen Tweede Uitleg - 2023

Aanvang: 14.30 uur
Iedere tweede en vierde woensdag van de maand
Maximaal 30 personen. Reserveren verplicht!
Toegang: € 3,00 inclusief thee en/of koffie


Woensdag 13 september

Het koffertje van mijn moeder, herinneringen aan Indië

Martje Saveur, auteur en gastdocent
Met haar moeder en zusje onderging zij de Japanse internering in Nederlands-Indië. Toen de oorlog voorbij was hoorde zij dat haar vader was omgekomen. Zij beschrijft de kille ontvangst in Nederland. Door een reis te maken naar Japan heeft ze kunnen vergeven.


Woensdag 27 september

'Voltooid leven' bij onvoltooide zorg

Alfred Sachs, huisarts en verbonden aan het Julius Centrum, UMCU
Het Perspectief-onderzoek in opdracht van VWS uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU, laat zien dat de term 'voltooid leven' als het gaat om de doodswens bij ouderen die niet ernstig ziek zijn, niet passend is. De doodswens is namelijk vaak ambivalent en sterk wisselend van intensiteit.


EXTRA LEZING Zondag 1 oktober om 14.30 uur

Hoe een Venezolaanse rebel het Koninkrijk der Nederlanden vernederde

Eric de Brabander, tandarts, schrijver, woonachtig op Curaçao
Curaçao 8 juni 1929: De Venezolaanse revolutionair Rafael Simón Urbina (1897-1950) zaait dood en verderf bij zijn overval op het Waterfort op Curacao, waarmee hij zijn strijd tegen dictator Juan Vincente Gómez in zijn thuisland wil bekostigen. Hij gijzelt de Nederlandse gouverneur, plaatsvervanger van de koningin en ontvoerde de arme man naar Venezuela. De buit – wapens en geld – valt echter tegen. Met zijn manschappen eenmaal terug op Venezolaanse bodem, loopt ook déze couppoging op een mislukking uit.
Eric de Brabander deed onderzoek naar het historische verhaal en schreef er een roman over die eind dit jaar zal uitkomen.


Woensdag 11 oktober

Louise van Eeghen en de weg naar de vrouwenbeweging

Pauline Micheels, historica en publiciste
Louise van Eeghen (1884-1979), dochter uit de Amsterdamse elite, had eind 19de eeuw weinig mogelijkheden zich 'anders' te ontplooien dan gewoon was in haar milieu. Desondanks werd zij een strijdbaar feministe en ging zij, diep religieus, vanaf haar 35ste een vooraanstaande rol spelen in de internationale vrouwenbeweging.


Woensdag 25 oktober

Mensen van muziek in Mozarts Zauberflöte

Luc Joosten, hoofddramaturg van De Nationale Opera
Over de Toverfluit zijn zoveel diepzinnige theorieën geschreven, dat ze de directe schoonheid en dramatische kracht ervan dreigen te overschaduwen. Tijdens de lezing horen we muzikale voorbeelden van de kracht en emotionaliteit van deze opera.