Lezingen Tweede Uitleg - 2022

Aanvang: 14.30 uur
Iedere tweede en vierde woensdag van de maand
Maximaal 30 personen. Reserveren verplicht!
Toegang: € 3,00 inclusief thee en/of koffie

 

Woensdag 26 oktober 2022

Een vrouwelijke molenaar

Simone draait al 9 jaar op een molen: Amsterdam, Aalsmeer de Zaanse Schans of in Haarlem. Soms is het lastig een vrouw te zijn. Vaak ook verrassend voor bezoekers, regelmatig knokken tegen eigenwijze mannen, maar altijd genieten van de molen.
Simone Verscheure, molenaarster


Woensdag 9 november 2022

Architectuur en stedenbouw in onze buurt

Een presentatie met veel beeldmateriaal over de ontwikkeling van de stedenbouw in de 17e eeuw in onze buurt, vanaf eenvoudige huizen van grotendeels hout tot stadsvilla's van natuursteen gebouwd onder leiding van een architect in de klassieke stijl.
Robine Bausch-Bronsing


Woensdag 23 novemer 2022

Een echte held: Anton de Kom

Anton de Kom schreef historie toen hij in 1934 zijn Wij slaven van Suriname publiceerde, een complete herschrijving van de geschiedenis van Suriname vanuit zwart perspectief. De Kom koos bewust principieel voor vrijheid. Dat betekende ook dat hij partij koos tegen de Duitse bezetters van Nederland. Hij moest het met de dood bekopen: hij kwam om in het concentratiekamp Sandbostel. In 2020 werd zijn historische betekenis erkend met een plaats in de nieuwe Canon van de Nederlandse geschiedenis. Zijn boek werd herdrukt en nu verscheen zelfs een fullcolor editie voor scholieren in een reeks met Vondel, Hooft en Multatuli.
Henna Goudzand Nahar, schrijfster romans en jeugdboeken
Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur


Woensdag 14 december 2022

De optimale stad, Amsterdam in de Gouden Eeuw

Van 1580 tot 1680 was Amsterdam een boomtown. De stedelijke economie, de haven en de bevolking groeiden explosief. De stad moest meegroeien om ruimte te geven aan die ontwikkeling. Het stadsbestuur stond voor lastige keuzes, de groeistuipen van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Allerlei factoren speelden mee: geld, grondbezit, infrastructuur en stadsverdediging, om er maar een paar te noemen. Die keuzes hadden grote invloed op de stad zoals die er vandaag uit ziet.
Jaap Evert Abrahamse, architectuurhistoricus